Project Partners Light

PPL

Binnen het project zijn een 8-tal deelprojecten gedefinieerd onder de ‘’hoofdclusters’ inspectie, cleaning, UAS en werkplaats. Opeenvolgend woonde een 80-tal organisaties presentaties bij over deze deelprojecten. Organisaties verkregen hierbij een beeld van de deelprojecten en konden bepalen of een bijdrage door hen interessant zou kunnen zijn. Voor degene die een aandeel zouden willen leveren in het deelproject, is er een mogelijkheid gecreëerd om de bijdrage te presenteren. Zo pitchte een 30-tal bedrijven om deze bijdrage over te brengen aan een selectie commissie. De selectie commissie heeft uiteindelijk, op basis van selectie criteria, besloten welke organisaties een toevoegde bijdrage zouden kunnen leveren. Uiteindelijk is het definitieve besluit genomen door de stuurgroep van het project.

Geplande acties binnen de deelprojecten

1) Inspectie

Binnen het hoofdcluster Inspectie ligt de focus op inspectie van leidingen en vaten. Om inspecties in een tank te kunnen uitvoeren, zal een lichtere ‘crawler’ worden ontwikkeld. Belangrijk is dat deze opereert in en rondom vloeistoffen, zoals chemisch actieve stoffen en hoge temperaturen en drukken. Universiteit Gent werkt hier bij samen met VTEC en Serenity om software en sensoriek te ontwikkelen. Waarbij ID Tec zich focust op de ontwikkeling van de robot.

Voor de inspectie van leidingen, worden MKB/KMO bedrijven later in gekoppeld. Universiteit Twente richt zich eerst op het huidige prototype, namelijk de ‘Pirate’. Dit is een toestel dat ontwikkeld is voor aardgastoepassingen. Met dit prototype willen het project bereiken om ultrasone metingen te doen, zonder de kabels die momenteel aan het type vast zitten. Het doel is om corrosie onder isolatie te meten. Zodat de uitwendige isolatie er niet afgehaald moet worden. Nadat een ontwerp voldoet aan deze wensen, worden er andere partner ingezet om mee samen te werken.

2) Cleaning

Naast de inspectie ‘crawlers’, richt het project zich ook op het ontwikkelen van een twee-tal cleaning ‘crawlers’. Het cluster cleaning gaat zich focussen op oppervlaktes en cleaning in besloten ruimtes. In het cluster gaan Mourik, Buchen, Serenity, VTEC, Vertidrive, Group Peeters en Heemskerk samen werken met kennisinstellingen Avans, en Universiteit Gent. De focus ligt op een ‘slimme crawler’, die via een bepaalde technologie bestuurbaar is.

3) UAS

UAS staat voor unmanned aerial vehicle en wordt ook wel een drone genoemd. In deze hoofdcluster richt het project zich op het toepassen van drones voor inspecties in besloten ruimtes, maar ook op het buiten vliegen.  In het cluster ‘’binnen vliegen’’ werken de Universiteit van Twente, Ronik, Delft Dynamics en Pozyx samen. Voor het vliegen buiten werken Avular, SPIE, Airobot, Avans, Universiteit Gent, Universiteit Twente en Rewin tezamen.

4) Werkplaats

Het hoofdcluster werkplaats richt zich op digitale ondersteuning voor de technieker op de werkplaats. Denk hierbij aan ‘slimme veiligheidsbril.  Het resultaat van digitale ondersteuning zal een verhoogde efficiëntie, minder administratie en betere kwaliteit tot uiting kunnen hebben. Augnition en Iristick werken in dit deelcluster tezamen. Daarnaast focust het cluster werkplaats zich op de robot / mens interactie in werkplaats. Waarbij een veilige zone voor een operator voorop staat. Het bedrijf ITIS richt zich hier op. 

Doelstelling

Het project loopt tot augustus 2019. Het doel is om prototypes te ontwikkelen binnen de deelprojecten.