Robot op rupsbandjes vervangt mens in besloten ruimte

De Smart Cleaning Crawler, een robotje op rupsbanden, moet op termijn ­zelfstandig een tank reinigen. Nu wordt hij nog op afstand bediend. Een grote stap richting veiliger werken: zo hoeven er geen mensen met hogedrukspuiten een tank meer in.

"We zijn al een heel eind in de richting van de heilige graal gekomen: echte autonomie”, zegt Global Technology Associate Hans Borgt van DOW Chemical in Terneuzen. “We zijn al in 2009 gestopt met handmatige hogedrukreiniging in opslagtanks”, zegt Borgt. “In het begin zagen mensen vooral kostentechnische beren op de weg. Al die robotica zou zeker duurder zijn dan een paar man. Wat bleek? De innovatie werkte sneller, waardoor de tanks sneller weer beschikbaar waren. En omdat ook de uurkosten minder werden, vielen de kosten onder de streep 32% lager uit.” Zo is het vaak mogelijk innovaties te ontwikkelen die niet alleen beter en veiliger, maar uiteindelijk ook goedkoper uitpakken, wil hij maar zeggen. “Zo lang je maar naar het hele plaatje – de integrale kosten – kijkt.” Inmiddels is er in het samenwerkingsproject een heel overzicht met zwarte, paarse en rode innovatie-eisen voor tanker cleaning uitgewerkt, van ‘moet absoluut’ tot ‘zou op termijn prettig zijn’.

"De ambitie van DOW Chemical voor 2025: dat niemand meer een ­besloten ruimte in hoeft"
HANS BORGT, GLOBAL TECHNOLOGY ASSOCIATE, DOW CHEMICAL, TERNEUZEN

Positiebepaling

De weg naar veilige en goedkope autonome tanker cleaning (non-man-entry tank cleaning) gaat via de huidige operator die een Smart Cleaning Crawler bedient, ofwel een slim reinigingsapparaat op rupsbandjes. “Autonomie is nog moeilijk te realiseren, omdat de positiebepaling van de crawler binnen een spekgladde kooi van Faraday een hele opgave is”, zegt directeur Rob Hendrikx van Nobleo Projects in Eindhoven. GPS en kompas werken niet en afstandmeting door het bijhouden van de wielomwenteling wordt onnauwkeurig door wielslip. “Gelukkig hebben we daarvoor een robuust alternatief gevonden, door op basis van sensorfusie software te ontwikkelen voor veilige navigatie. De sensoren daarvoor komen van ­Accerion in Venlo. Daarmee hebben we een belangrijke stap in de goede richting gezet.”

Geen technologische blokkades

Waar staat de technologie over twee à drie jaar? Borgt: “Dan hebben we kleinere crawlers, die door een standaard 19 inch mangat kunnen. Ze kunnen opereren in een ATEX-omgeving en ze kunnen reiniging en inspectie combineren. Dat brengt ons dichtbij de ambitie van DOW Chemical voor 2025: dat niemand meer een besloten ruimte in hoeft.” Hendrikx voorziet dat er nog veel werk moet worden verricht om zover te komen, maar geen technologische blokkades. “De positionering met sensorfusion zal verder verbeteren. ATEX is een hele kluif, maar niet onmogelijk. Als de betrokken partijen opgelijnd blijven, dan is het haalbaar.” 

Lees HIER het volledig artikel (Bron: magazine MB Maintenance).

De use case was onderdeel van het Interreg Vlaanderen-Nederland project Smart ­Tooling.
Vanuit Nederland is onder andere het Kennis- en Innovatiecentrum Maintenance Proces­industrie (KIC-MPI) nadrukkelijk bij dit project betrokken.