WasteShark eet al het afval uit rivieren

RanMarine Technology is een start-up gevestigd in Rotterdam, maar voor research en development nauw verbonden met Eindhoven. RanMarine bouwt aquadrones, die ontworpen zijn om op het wateroppervlak te bewegen, om verschillende soorten afval uit het water te halen en tegelijkertijd milieugegevens te verzamelen. Deze drones – RanMarine noemt ze WasteShark, AfvalHaai – zijn gemaakt voor gebruik in rivieren, kanalen, havens, jachthavens.

E52 ontmoet de CEO van RanMarine, Richard Hardiman, in Eindhoven om te praten over de WasteShark, die momenteel in Eindhoven wordt ontwikkeld. Richard Hardiman vertelt ons dat het idee om een afvalinzamelingsdrone te bouwen in hem opkwam toen hij mensen zag in Kaapstad, Zuid-Afrika, die handmatig afval in de haven met een visnet uit een boot inzamelden. Maar de echte inspiratiebron voor de afvalinzamelaar kwam uit de oceaan – de drone is gemodelleerd op de walvishaai, vandaar de naam WasteShark. RanMarine’s afvalhaai kan tot 350 kg afval en plastic afval dat ze in het water vinden “opeten”; met dat verschil dat ze onschadelijk zijn voor mens of dier en een koolstofvrije uitstoot hebben, werkend op zonne-energie en batterijen.

Richard Hardiman ontwikkelde zijn eerste WasteShark prototype in Zuid-Afrika, waar hij ook zijn bedrijf startte. In 2016 kwam hij naar Nederland om deel te nemen aan PortXL, een acceleratorprogramma in Rotterdam. “In Nederland is er grote honger naar innovatie, dat is een echt goede basis voor een accelerator en de ontwikkeling van goede technologie”, zegt Hardiman. Hij nam deel aan PortXL en  begon zijn bedrijf in Nederland.

Wat Hardiman naar Eindhoven bracht was dat zijn PortXL mentor, Eddy Allefs, afkomstig is van Nobleo Technology uit Eindhoven. Nobleo Technology is partner light in het Smart Tooling project. 
“Door samen te werken met Eddie als mentor realiseerde ik me dat Nobleo veel robotica en mechatronica werk kan doen, precies wat we nodig hadden. Het was een zeer natuurlijke fit, daarom zijn we naar Eindhoven gekomen”, vertelt hij.

Op dit moment worden diverse nieuwe oplossingen ontwikkeld om de oceanen schoon te houden van plastic afval: bijvoorbeeld Boyan Slat’s Ocean Cleanup voor het schoonmaken van de plasticsoep in de oceanen of de initiatieven zoals Searious Business uit Eindhoven die zich richten op het uit het water houden van het plastic. De kunststof afvaloplossing van RanMarine verschilt hiervan. Hardiman: “De oplossing van Boyan is het opruimen van afval dat zich al in de oceanen bevindt. RanMarine probeert de hoeveelheid afval in oppervlaktewater te verminderen. We noemen ons graag een ‘at-sourcebedrijf‘ – we reinigen het afval bij de bron vóórdat het in de oceaan terechtkomt.” Het doel van RanMarine is om een tool te bieden die het inzamelen en uiteindelijk recyclen van kunststofafval vergemakkelijkt.

De belangrijkste klanten van RanMarine zijn afvalverwerkingsbedrijven in Europa die afval uit het water halen in havens, jachthavens en ander oppervlaktewater; waterautoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het schoonmaken van het water in stedelijke gebieden en individuele klanten – van golfbanen tot bouwplaatsen. Er is een AfvalShark in India die getest is op de Ganges, berucht om zijn vervuilingsniveau. Ook in de jachthaven van Eindhoven is een WasteShark getest. “Ik zou zeker graag zien dat WasteSharks in de toekomst in Eindhoven wordt ingezet”, zegt Richard Hardiman.

Beeldmateriaal WasteShark

Bron