Smart Tooling promo event II

Beeldmateriaal
https://www.youtube.com/watch?v=aaX5weMRc0k&feature=youtu.be

Op donderdag 27 september - 14 maanden na het eerste promo event  op 29 juni 2017 – kregen de 32 project partners en ontwikkelaars van de diverse Smart Tooling oplossingen binnen het Interreg programma weer de kans om een statusupdate te geven. Door middel van presentaties en demonstraties werden de uitgenodigde bedrijven zowel uit Nederland als Vlaanderen in één middag bijgepraat.

Het presentatiedeel van de middag werd energiek geopend door Prof. Dr. Ir. Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente met een inspirerende presentatie over Robotica voor inspectie en maintenance: waarom en hoe? Hij legde onder andere uit waarom robotica in de sector niet alleen de rol van gereedschap zal vervullen, maar een game changer zal zijn. De belangrijkste drijvers? Dat zijn veiligheid, milieu en kostenbesparing. Direct daarna werden de gasten van het event getrakteerd op korte, maar krachtige presentaties van de diverse deelprojecten.

Hieronder lees je meer over de speerpunten per deelproject.

RoNik Inspectioneering, Pozyx, Delft Dynamics hebben met hun project drone indoor wanddikte inspectie (DIWI) fantastische resultaten geboekt en zijn uitgebreid aan het testen met onder andere afstandsmeting met lasers en ultra wide band sensoren om nauwkeuriger binnen te kunnen vliegen.

Airobot, SPIE en Avular laten zien dat de uitdagingen van het veilig buitenvliegen in fabrieken vooral zitten in hoe strak en veilig te navigeren met een drone in een buitenomgeving en in het nauwkeurig en objectief meten. Oplossingen hiervoor worden vooral gezocht in geprogrammeerd vliegen met een bots-radar en hoge kwaliteit/resolutie beelden van de metingen in combinatie met opvolginspecties. Inspecties met een drone zorgen voor veiligere, objectieve en consistentie inspecties. Zo hoeven er o.a. geen stellingen meer gebouwd moeten worden. 

Het deelproject van ITIS heeft als doel lekdetectie veiliger en nauwkeuriger te maken met collaboratieve robots. Snel programmeren, een flexibele opstelling en het bereik van de Cobot zijn de huidige speerpunten. De eerste testen met het verwijderen van coating worden momenteel bij ENGIE gedaan en de verwachting is om in het voorjaar van 2019 een werkende Cobot te hebben.

Iristick geeft een toelichting over een interactieve veiligheidsbril met inspectiesoftware van Proceedix. Hiermee kunnen o.a. checklijsten en werkinstructies voor operators worden gedigitaliseerd en getoond worden op de bril. Ook het inscannen van barcodes kan met de bril. Dit heeft als voordeel dit op een veilige afstand kan gebeuren. Andere toepassingen zijn remote assistance en handen vrij procedures. De Iristick met inspectiesoftware gaat midden oktober 2018 in productie.

ID-TEC , VTEC en Serenity hebben met de I-ball inspectie robot een wereldprimeur. Deze balvormige robot kan inspectie uitvoeren in drukvaten welke gevuld zijn met vloeistof. Inspectie data kan worden verzameld en gecommuniceerd.   De volgende stappen op de I-ball zijn onder andere geautomatiseerde acculading, data-overdracht en het ontwikkelen van een kleinere bal voor wanddikte metingen van leidingen.

Universiteit Twente en Ex Robotics  lichten toe hoe de Snake robot, die zij ontwikkeld hebben, autonoom de wanddikte van verticale en horizontale leidingen kan inspecteren. Dit is met name interessant bij een veelvoorkomend probleem in de leidingen van petrochemische bedrijven namelijk ‘corrosie onder isolatie’. De komende maanden staat het produceren en testen van een robuust prototype van de Snake robot op de kalender.

Nobleo Technology, Accerion, Buchen, Group Victor Peeters, Mourik, VTEC, Serenity werken samen met DERC Waterjetting aan het semi autonoom navigeren met de smart cleaning crawler. Deze crawler zal worden voorzien van sensoren voor vervuilingsmeting en heeft als doel dat er geen mensen meer naar binnen moeten in tanks. De crawler is momenteel voor 80% van de tanks geschikt . Op dit moment worden er tests uitgevoerd om coating van stalen wanden te verwijderen. Een van de uitdagingen de komende tijd is om de huidige crawler kleiner te maken, zodat hij door het mangat van de tanks past.

Interreg Vlaanderen Nederland
Deelname aan het Smart Tooling project, dat wordt gesubsidieerd door het programma Interreg Vlaanderen- Nederland, heeft veel voordelen voor de deelnemende organisaties en bedrijven. Naast de verlening van financiële steun zijn ook het uitgebreide netwerk, de kruisbestuiving tussen de deelprojecten en de mogelijkheden om in contact te komen met eindgebruikers, om zo de prototypes te testten in real-life situaties, onmisbaar. Last but not least biedt het programma een duidelijke structuur waar binnen Nederlandse en Vlaamse bedrijven en organisaties met elkaar kunnen samenwerken.

Potentiële eindgebruikers aan het woord: DOW en BASF  
Het doel van Dow Benelux is alle inspecties in besloten ruimtes(vaten, tanks) door personen te gaan elimineren. Dow Benelux wil graag, voor het einde van het jaar, testen uitvoeren met de balvormige robot(I-ball) die in vaten kan inspecteren . Dow Benelux is erg benieuwd naar deze resultaten. 

BASF Antwerpen zorgt voor de opvolging van robotica en drone toepassingen voor inspecties. BASF heeft behoefte smart tool oplossingen, welke direct  kunnen worden ingezet. Zij geven prioriteit  aan de inzet van de Cleaning robot voor tanks, welke voort zal komen uit de ontwikkeling binnen het Smart Tooling project. 

European Roadshow van Sprint Robotics en Smart Tool demo's 
Tijdens het event werden - naast de robotica demo’s uit het Smart Tooling project– ook robotica uit de European Roadshop van Sprint Robotics getoond. Sprint Robotics is een samenwerkingsverband opgericht in 2015 vanuit de industrie. Onder andere door een Europese roadshow willen zij de ontwikkeling, beschikbaarheid en de inzet van robotica in technische inspecties en onderhoud van infrastructuur bevorderen.

Meer over Sprint Robotics en het Smart Tooling project?  
Ga dan naar www.sprintrobotics.orgwww.smarttooling.eu

Foto album promo event II

https://myalbum.com/album/KobyQRcEP0rG